Sakemannen Akebono delar med sig av sina tips om Japan, sake, mat och den Japanska kulturen. Följ med på resan...
Kikisakechoko
Detta är den professionella sake koppen som rymmer "ichi-go" det vill säga 18 cl och som ofta användes vid sake provningar i Japan. Vit inuti och två blå ringar i botten gör det lätt att bedöma färg och tranparens.
Masu
Masu - Cederträ låda som ursprungligen användes som en måttenhet för ris. Rymmer 18 cl vilket är standardmåttet för servering av sake. Användes ofta i cermoniella sammanhang som bröllop eller födelsedagar att dricka sake ur. En högtid som kallas Kagami Biraki.
Tokkuri
Sake krus som rymmer 18 cl och används vid servering av varm sake.
Efter sju dagars intensivt resande på den Japanska landsbygden känns det rätt skönt att åka tillbaka till Tokyo. Lokal tåg 1 timme från Wakayama till Osaka och byte till Shinkansen för ytterligare 3 timmar till Tokyo. På Tokyo station finns ett litet område med restauranger i två våningar som kallas Kitchen Street, och det är väl värt att äta sin lunch här på väg till eller från Tokyo. Suzanne och jag valde att äta Shabu-shabu gryta med entrecote och grönsaker. På kvällen var vi inbjudna av Eiko Nishida, god vän och grafisk designer till en fest hos några av hennes vänner i utkanten av Tokyo. Knytkalas med fyrverkeri i 1,5 timmar !!!, mat och dryck i överflöd. Värdparet Eriko Yoshioka & Sekiguchi-san som dessutom passade på att fylla 35 år just idag var grymma och dessutom i väntans tider, första barnet ska födas i slutet på september. På väg hem i natten kan man inte låta bli att glädjas åt alla dessa tokiga skyltar med olika förbud och uppmaningar.
Åke "Sakemannen" är sommelier till yrket och har specialiserat sig på Japansk dryck och mat. Efter 19 års resande i Japan med över 3000 sake provade räknas Åke som en av Europas ledande inom området. Åke är också lärare i Japansk dryckeskunskap på Grythyttans och Vinkällans sommelierutbildning. Åke sitter också som domare i de internationella dryckes- organisationerna IWSC & IWC i London.
Åke har även varit gäst kock för middagstipset på TV4 ett flertal gånger med inslag från lokala restauranger i Tokyo.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar