Sakemannen Akebono delar med sig av sina tips om Japan, sake, mat och den Japanska kulturen. Följ med på resan...
Kikisakechoko
Detta är den professionella sake koppen som rymmer "ichi-go" det vill säga 18 cl och som ofta användes vid sake provningar i Japan. Vit inuti och två blå ringar i botten gör det lätt att bedöma färg och tranparens.
Masu
Masu - Cederträ låda som ursprungligen användes som en måttenhet för ris. Rymmer 18 cl vilket är standardmåttet för servering av sake. Användes ofta i cermoniella sammanhang som bröllop eller födelsedagar att dricka sake ur. En högtid som kallas Kagami Biraki.
Tokkuri
Sake krus som rymmer 18 cl och används vid servering av varm sake.
Det var inte lätt att lämna Kozaemon och hans enorma gästfrihet, men vi visste vad som stod på programmet framöver och det var ett späckat schema. Först tåg i tre timmar till Kanazawa, sedan lunch med den sååååå... trevliga Miho Fujita-san som bara 44 år gammal och som kvinna driver ett sakebryggeri i en annars så mansdominerad värld. Vilken grym tjej !! först en lokal sushi lunch sedan en "sake line up" på 18 olika sorter. För säkerhets skull hade Miho tagit dit bryggmästaren för eventuella knepiga frågor från den där Akebono. Lamp no Yado, ett av Japans mer berömda onsen (varma källor) ligger två timmars bilfärd från YUHO sakebryggeri på en udde i norra Ishikawa prefektur, och självklart körde Miho oss dit. Vilken avkoppling, äta Kaiseki "den stora måltiden" med 11 rätter !! bada varma källor och sova på tatami mattorna på golvet.
Åke "Sakemannen" är sommelier till yrket och har specialiserat sig på Japansk dryck och mat. Efter 19 års resande i Japan med över 3000 sake provade räknas Åke som en av Europas ledande inom området. Åke är också lärare i Japansk dryckeskunskap på Grythyttans och Vinkällans sommelierutbildning. Åke sitter också som domare i de internationella dryckes- organisationerna IWSC & IWC i London.
Åke har även varit gäst kock för middagstipset på TV4 ett flertal gånger med inslag från lokala restauranger i Tokyo.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar