Sakemannen Akebono delar med sig av sina tips om Japan, sake, mat och den Japanska kulturen. Följ med på resan...
Kikisakechoko
Detta är den professionella sake koppen som rymmer "ichi-go" det vill säga 18 cl och som ofta användes vid sake provningar i Japan. Vit inuti och två blå ringar i botten gör det lätt att bedöma färg och tranparens.
Masu
Masu - Cederträ låda som ursprungligen användes som en måttenhet för ris. Rymmer 18 cl vilket är standardmåttet för servering av sake. Användes ofta i cermoniella sammanhang som bröllop eller födelsedagar att dricka sake ur. En högtid som kallas Kagami Biraki.
Tokkuri
Sake krus som rymmer 18 cl och används vid servering av varm sake.
Att jämföra Råkultur i Stockolm med de kommande fjorton dagarnas mat resa i Japan är kanske inte så schysst, men faktum är att jag verkligen ville ha smaken av Fridas och Sayans skapelser i minnet så där dagen innan jag reste till Japan igen. Jag tog med mig familjen och min gode vän Robb Satterwhite, matjournalist och pappa till www.bento.com den bästa resturang siten på engelska om Tokyos restauranger och lät Råkultur gänget få fria händer. Efter några dagar i Tokyo så måste jag ge dom en eloge, kämpa på ni är på god väg !!!
Åke "Sakemannen" är sommelier till yrket och har specialiserat sig på Japansk dryck och mat. Efter 19 års resande i Japan med över 3000 sake provade räknas Åke som en av Europas ledande inom området. Åke är också lärare i Japansk dryckeskunskap på Grythyttans och Vinkällans sommelierutbildning. Åke sitter också som domare i de internationella dryckes- organisationerna IWSC & IWC i London.
Åke har även varit gäst kock för middagstipset på TV4 ett flertal gånger med inslag från lokala restauranger i Tokyo.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar