Sakemannen Akebono delar med sig av sina tips om Japan, sake, mat och den Japanska kulturen. Följ med på resan...
Kikisakechoko
Detta är den professionella sake koppen som rymmer "ichi-go" det vill säga 18 cl och som ofta användes vid sake provningar i Japan. Vit inuti och två blå ringar i botten gör det lätt att bedöma färg och tranparens.
Masu
Masu - Cederträ låda som ursprungligen användes som en måttenhet för ris. Rymmer 18 cl vilket är standardmåttet för servering av sake. Användes ofta i cermoniella sammanhang som bröllop eller födelsedagar att dricka sake ur. En högtid som kallas Kagami Biraki.
Tokkuri
Sake krus som rymmer 18 cl och används vid servering av varm sake.
Efter frukost och morgonbad i den egna Rotenburo (träbadkar) på Lamp no Yado bar det av med buss i två och en halv timme till Kanazawa, denna så berömda och vackra stad. Check in på Hotel Nikko och en snabb Ramen & Gyoza lunch gjorde oss redo att promenera runt i sex !!! timmar för att se Samuraj kvarteren, kolla in konstmuseet, Kenrokuen Garden och de fina Geisha kvarteren. Middag på läckra Izakaya Daiba i New Miyako hotel fick runda av dagen.
Åke "Sakemannen" är sommelier till yrket och har specialiserat sig på Japansk dryck och mat. Efter 19 års resande i Japan med över 3000 sake provade räknas Åke som en av Europas ledande inom området. Åke är också lärare i Japansk dryckeskunskap på Grythyttans och Vinkällans sommelierutbildning. Åke sitter också som domare i de internationella dryckes- organisationerna IWSC & IWC i London.
Åke har även varit gäst kock för middagstipset på TV4 ett flertal gånger med inslag från lokala restauranger i Tokyo.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar